Ilość składników zależy od tego, ile chcemy przygotować porcji, poniżej podaję składniki na przygotowanie czterech porcji Carpaccio z buraków.
Składniki:
- 3-4 ugotowane buraki,
- 10 dkg sera koziego,
- opakowanie rukoli,
- garść pestek dyni.
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- odrobina soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Idę troszkę na łatwiznę i kupuję gotowane buraki, bo chcę zaoszczędzić czas. Ktoś kto ma cierpliwość może ugotować buraki sam. Ugotowane buraki kroimy lub trzemy na cieniutkie plasterki na specjalnej tarce.
Ser kozi trzemy na dużych oczkach na tarce. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, żeby były chrupiące. Rukolę myjemy i suszymy.
Składniki na sos mieszamy razem w miseczce.
Na czterech talerzach układamy buraki, na nie starty ser kozi, pestki dyni i garść rukoli. Tak przyrządzane Carpaccio z buraków polewamy sosem i jemy!
W sobotę miałam okazję przyjąć gości i ugościłam ich takimi daniami
- Carpaccio z buraków
- Zupa szafranowa z kalafiorem
- Makaron Chow Mein z kurczakiem
- Mus czekoladowo-kawowy – mus wzbogaciłam o wiśnię.

Zostaw odpowiedź