Co powiedzie na burgery wołowe? Postanowiłam podrażnić podniebienie mojego ukochanego i zrobiłam burgery :-). Zdecydowanie poprawiłam mu tym humor…zresztą sobie też. Jeśli chodzi o przepis to obowiązuje całkowita dowolność, poniżej moja propozycja ;-).
Składniki na sześć burgerów:
- 600 g wołowiny,
- 6 bułek do burgerów,
- jajko,
- sałata masłowa,
- botwinka,
- ser bursztyn,
- pomidor malinowy,
- 3 korniszony,
- 2 cebule czerwone
- majonez,
- keczup,
- oliwa z oliwek,
- czosnek,
- curry,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Wykonanie:
Burgery:
Mięso możemy kupić mielone, albo drobno posiekać. Do mięsa dodajemy jajko, pokrojony w kostkę korniszon, pokrojoną w kostkę cebulę, ząbek czosnku, dwie łyżki keczupy, pieprz i sól. Do mięsa można dodać odrobinę wody. Mięso dobrze wyrabiamy i formujemy sześć kotletów, każdy po 100 g. Kotlety smażymy na patelni.
Sosy:
Pięć łyżek keczupu mieszamy z dwiema łyżkami oliwy z oliwek i dodajemy ząbek czosnku. Tym sosem będziemy smarować spód bułek.
Pięć łyżek keczupu mieszamy z pięcioma łyżkami majonezu i półtora łyżeczką przyprawy curry.
Burgery wołowe:
Przekrojoną bułkę opiekamy w piekarniku albo tosterze. Bułkę smarujemy pierwszym keczupowym sosem następnie nakładamy liść sałaty i botwinki, ser bursztyn i ciepły kotlet. Do burgerów idealnie komponuje się smakowo ser bursztyn i nie polecam zwykłego sera żółtego. Na kotleta układamy plasterki pomidora, korniszona i karmelizowaną czerwoną cebulkę. Całość polewamy drugim sosem i gotowe!
Można podawać tak jak w Aioli z sałatką z pęczaku i frytkami…
Komentarze
Little Black Girl20 lipca 2013
Ola Ziemińska21 lipca 2013
Hendifly21 lipca 2013