Co powiedzie na burgery wołowe? Postanowiłam podrażnić podniebienie mojego ukochanego i zrobiłam burgery :-). Zdecydowanie poprawiłam mu tym humor…zresztą sobie też. Jeśli chodzi o przepis to obowiązuje całkowita dowolność, poniżej moja propozycja ;-).

 

Składniki na sześć burgerów:
  • 600 g wołowiny,
  • 6 bułek do burgerów,
  • jajko,
  • sałata masłowa,
  • botwinka,
  • ser bursztyn,
  • pomidor malinowy,
  • 3 korniszony,
  • 2 cebule czerwone
  • majonez,
  • keczup,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek,
  • curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.
Wykonanie:
Burgery:
Mięso możemy kupić mielone, albo drobno posiekać. Do mięsa dodajemy jajko, pokrojony w kostkę korniszon, pokrojoną w kostkę cebulę, ząbek czosnku, dwie łyżki keczupy, pieprz i sól. Do mięsa można dodać odrobinę wody. Mięso dobrze wyrabiamy i formujemy sześć kotletów, każdy po 100 g. Kotlety smażymy na patelni.
Sosy:
Pięć łyżek keczupu mieszamy z dwiema łyżkami oliwy z oliwek i dodajemy ząbek czosnku. Tym sosem będziemy smarować spód bułek.
Pięć łyżek keczupu mieszamy z pięcioma łyżkami majonezu i półtora łyżeczką przyprawy curry.
Burgery wołowe:
Przekrojoną bułkę opiekamy w piekarniku albo tosterze. Bułkę smarujemy pierwszym keczupowym sosem następnie nakładamy liść sałaty i botwinki, ser bursztyn i ciepły kotlet. Do burgerów idealnie komponuje się smakowo ser bursztyn i nie polecam zwykłego sera żółtego. Na kotleta układamy plasterki pomidora, korniszona i karmelizowaną czerwoną cebulkę. Całość polewamy drugim sosem i gotowe!
Można podawać tak jak w Aioli z sałatką z pęczaku i frytkami…