Wilgotna czekolada w połączeniu z malinami. Dorzucę do tego jeszcze kawę i będzie idealnie. Na samą myśl buzia mi się uśmiecha.

Czekolada zwana również molekułami miłości z uwagi na to, że zawiera duże ilości peniletylaminy, która jest wytwarzana w momencie podniecenia.

Przepis na takie ciasto czekoladowe, będzie idealny na zbliżające się Walentynki.

Przepis na Brownie z Malinami znalazłam w jednej z książek Lidla – Jeść Zdrowiej, w rozdziale poświęconym diecie bezglutenowej.

Zwiększyłam jedynie ilość malin i wymieniłam kwadratową blachę na tortownicę. Dodatkowo zdradzę jak w łatwy sposób zrobić mąkę z migdałów.

Składniki na ciasto na tortownicę o średnicy 25 – 27 cm:

  • 175 g masła,
  • 250 g gorzkiej czekolady (wybrałam tę z ponad 83% kakao),
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 100 g migdałów,
  • 100 g malin (u mnie mrożone).

Składniki na sos malinowy:

  • 400 g malin (mrożonych),
  • 3 łyżki miodu.

Wykonanie:

Migdały wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 2 minuty. Następnie obieramy migdały. Jeśli będzie szło opornie możemy wykorzystać ściereczkę. Jak migdały wyschnął to za pomocą blendera miksujemy na mąkę, tylko nie za długo ok. 20 – 30 sekund, żeby z mąki nie zrobiło się masło migdałowe.

Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem i odrobiną soli. W misce ubijamy jajka dodając stopniowo cukier. Następnie łączymy z masą czekoladową za pomocą szpatułki.

Tortownicę wykładamy papierem, przelewamy ciasto. Na wierzch układamy maliny. Ciasto wykładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez 35 minut. Wierzch ciasta będzie suchy, a w środku zostanie delikatnie wilgotne.

W rondelku umieszczamy maliny z miodem i gotujemy przez 10 minut ciągle mieszając. Sos redukujemy.

Gdy ciasto wystygnie kroimy na trójkąty i polewamy sosem malinowym.