Przy takie słonecznej pogodzie, wcale nie mamy ochotę na to żeby jeść ciasta, więc może Biało-Czerwona Panna Cotta?
Do jej przygotowania użyłam soku Grante.
Deser wbrew pozorom robi się szybko. Z poniższych składników udało mi się zrobić 6 porcji. No to do dzieła!
Składniki:
Galaretka z granatem:
- 3/4 łyżeczki żelatyny w proszku,
- 2 łyżeczki ciepłej wody,
- 60 ml soku Grante,
- 2 łyżki wyłuskanych ziarenek z granatu,
- 2 łyżki cukru pudru.
Panna Cotta
- 1 łyżka żelatyny w proszku,
- 2 łyżki ciepłej wody,
- 2 szklanki 500 ml śmietanki kremowej UHT 30%,
- ½ szklanki 80 g cukru pudru,
- ½ szklanki wiórków kokosowych dobrej jakości.
Wykonanie:
Galaretka z granatem:
Do filiżanki wsypać żelatynę i wymieszać z ciepłą wodą. Odstawić do namoczenia. Do rondelka wlać sok Grante, dodać ziarenka z granatu oraz cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści w gorącym soku (nie zagotować). Galaretkę wlać do 6 natłuszczonych delikatnie olejem filiżanek. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Panna Cotta
Do filiżanki wsypać żelatynę i wymieszać z wodą. Odstawić na 5 minut do namoczenia. Do rondelka wlać śmietankę, cukier puder i wiórki, mieszać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści w gorącej śmietance. Ostudzić i wlać do filiżanek na zastygniętą galaretkę. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Deser wyłożyć na talerzyk, w razie potrzeby okroić nożem przy samym brzegu filiżanki. Podawać z ciepłym syropem z ziarenkami granatu, który można wykonać według poniższego przepisu.
Syrop z granatu:
Składniki:
- 1 szklanka 250ml soku Grante,
- ½ szklanki cukru,
- ¼ szklanki ziarenek grantu.
Wykonanie:


Do rondelka wlać sok Grante, wsypać cukier i na średnim ogniu mieszać aż się rozpuści. Gotować przez około 8 minut. Syrop będzie miał konsystencje wodnistą, nie będzie bardzo gęsty. Syrop lekko ostudzić i wymieszać z ziarenkami granatu. Następnie polać syropem Bioło-Czerwoną Panna Cottę.

Udanej soboty!
Zostaw odpowiedź