MALINY + CZEKOLADA = WIELKA SZALONA MIŁOŚĆ
Połączenie malin i czekolady, to jedno z moich ulubionych połączeń….To nie będzie nic innego, jak czekoladowo-malinowy tort, a w dodatku BEZGLUTENOWY!
 
Składniki na biszkopt: (na tortownicę 21 – 24 cm)
  • 4 jajka,
  • 200g drobnego cukru do wypieków,
  • 70g mąki ziemniaczanej,
  • 70g mąki bezglutenowej – wykorzystałam mix firmy Schear do wypieków (ten z mączką chleba świętojańskiego jako zagęstnik),
  • 2 pełne łyżeczki bezglutenowego kakao.

Składniki do tortu:

  • 4 łyżki mocnej herbaty z cytryną,
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 250g świeżych malin,
  • 6 łyżek dobrej jakości malinowej konfitury.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietany kremówki (stawiam zawsze na śmietanę Łowiecką),
  • 500g serka mascarpone,
  • 200g gorzkiej czekolady (np. bezglutenowej Goplany).

Wykonanie:

Biszkopt:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy wyścielamy papierem, a brzegi smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka na pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru (wykorzystujemy 100g cukru). W drugiej misce ubijamy żółtka z pozostałą ilością cukru (100g) przez około 10 minut. Następnie do żółtek dodajemy pianę i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy stopniowo sypkie składniki (mąki oraz kakao) przesiane przez sitko i mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 35 minut lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu biszkoptu rzucamy go z wysokości kolan na ziemię, dzięki temu nam nie opadnie.
Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej, ponieważ jest delikatny i się kruszy.

Krem:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misce mieszamy łyżką serek mascarpone. Serek mascarpone nie może być wyciągnięty bezpośrednio z lodówki. Jak czekolada przestygnie, łączymy ją z serkiem mascarpone i miksujemy. Należy robić to stopniowo. W drugiej misce ubijamy śmietanę i dodajemy stopniowo masę czekoladową ciągle miksując. Krem odkładamy do lodówki.

Całość:

Biszkopt dzielimy na trzy części. W miseczce łączymy herbatę z ekstraktem waniliowym i nasączamy pierwszy blat. Blat smarujemy 3 łyżkami konfitury malinowej i układamy na nim połowę malin. Następnie tak przygotowany blat smarujemy kremem czekoladowym i przykrywamy drugim blatem, z którym robimy to samo, co z pierwszym. Następnie tort przykrywamy trzecim blatem i smarujemy kremem całość. Pozostałą część kremu umieszczamy w szprycy i zdobimy torcik!
Najlepiej podawać schłodzony i jak odstoi trochę w lodówce, wtedy jest smaczniejszy!