
Sezon na śliwki wciąż trwa. Lubicie ten owoc? Przyznam, że ja lubię, ale tylko w przetworzonej formie, nie jadam świeżych śliwek. Ciasta i powideł nie odmawiam :-).
Mam dla Was przepis na bezglutenowy placek ze śliwkami i truskawkami. Zainspirował mnie przepis na Kwestii Smaku, zmodyfikowałam go po swojemu i tak, żeby był bez glutenu.

Składniki na prostokątną blaszkę:
- 300 g mieszkanki mąki bezglutenowej Schar,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 50 g mąki ryżowej,
- 80 g cukru,
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 250 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- 6 łyżek wiórków kokosowych,
- pół słoika powideł śliwkowych (u mnie domowej roboty),
- 150 g – 200 g truskawek.
Wykonanie:
Do miski przesypać wszystkie rodzaje mąki, cukier i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i zagnieść ręką. Następnie dodać jajko i zagniatać tak długu, aż ciasto stanie się jednolite. Ciasto będzie kruche i delikatne. Formujemy kulkę i dzielimy ją na dwie części. Do jednej części dodajemy wiórki kokosowe, zagniatamy i chowamy do zamrażalki na około 15 – 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Na dnie prostokątnej blachy wykładamy papier do pieczenia. Ciasto bez wiórek kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy w odstępach na papierze w blaszce – wyklejamy ciastem całość blachy. Następnie spód nakłuwamy widelcem. Smarujemy powidłami, nie żałowałam ich :-). Pokrojone w plasterki truskawki układamy na powidłach.
Z zamrażalki wyciągamy drugą połowę ciasta i trzemy na tarce o dużych oczkach. Ciasto będzie się kruszyć, możemy też ręką rozerwać je na mniejsze kawałki. Ciasto wykładamy na wierzch blachy. Całość pieczemy przez 40 minut lub do “suchego” patyczka.


Komentarze
Magda15 września 2019
Hendifly26 września 2019
Marzena Torbalska21 września 2019
Hendifly26 września 2019