Bezglutenowy Mazurek Czekoladowy, to będzie ostatni wpis z kategorii  świątecznych.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 6 jajek,
  • 80 g cukru,
  • 200 g czekolady deserowej,
  • 50 g masła.

Pozostałe składniki:

  • dżem z czarnej porzeczki,
  • parę suszonych śliwek,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka miękkiego masła.

Wykonanie:

Przepis na mazurek pochodzi z książki Cukiernia Lidla Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego. Jedynie co, to zmieniłam ilość proporcji na ganasz czekoladowy, bo mi została jego połowa.

Ciasto:

Rozpuszczamy w garnku masło z czekoladą, odstawiamy do ostudzenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę i dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 45 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy przez 10 – 12 minut. Po upieczeniu czekamy, aż ostygnie.

Ganasz Czekoladowy:

Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki dodajemy czekoladę, czekamy do całkowitego rozpuszczenia i na sam koniec dodajemy masło. Przelewamy sos czekoladowy do miseczki i czekamy, aż jego konsystencja będzie przypominać miękkie masło.

Ciasto dzielimy na cztery równe części. Pierwszą część pokrywamy dżemem, przykrywamy ciastem, smarujemy ją ganaszem czekoladowym, przykrywamy ciastem i też smarujemy. Mazurka odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Pozostałą część granaszu czekoladowego podgrzewamy i polewamy ciasto. Na wierzch układamy suszone śliwki.

Czekoladowy obłęd!