Nie będziemy spędzać weekendu w kuchni…. Po świątecznym gotowaniu i ilości przygotowanych dań, nie mam ochoty, póki co, spędzać więcej czasu w kuchni niż muszę.

W takim razie, czy jest możliwy obiad w 20 minut? Oczywiście, że jest! Do tego będzie jeszcze nie dość, że szybko to i smacznie!

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g bezglutenowego makaronu spaghetti (np. Sotelli),
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 – 3 ogórki korniszone,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 300 g śmietany 18% do sosów,
  • sól i pieprz,
  • olej lub masło klarowne,
  • natka pietruszki.

Wykonanie:

Makaron ugotować, zgodnie z opisem na opakowaniu.

Cebulę, czosnek, paprykę i ogórki pokroić w niewielką kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę i czosnek, następnie dodać paprykę, smażyć do momentu, aż zmięknie. Dodać pokrojonego w kostkę ogórka i smażyć przez kolejną minutę. Odsączyć tuńczyka i wrzucić na patelnię. Całość podsmażyć przez chwilę. Następnie dodać śmietanę i musztardę, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać groszek i wymieszać.

Makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki!

Także, 20 minut i gotowe!