Najlepsze śniadania to te, na których podaje się naleśniki <3.
Bardzo proste ryżowe i do tego bezglutenowe naleśniki. Zamiennikiem jajek w tym przepisie jest mielony len.
Składniki:
- 170 g mąki ryżowej,
- 250 ml mleka (może być roślinne),
- 250 ml wody mineralnej,
- 2 łyżki lnu mielonego,
- szczypta soli,
- olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
Mąkę łączymy z mlekiem, dodajemy sól i mielony len, całość miksujemy. Następnie dodajemy wodę i miksujemy. Ciasto odstawiamy na chwilkę, aż zgęstnieje. Jeśli ciasto stanie się zbyt gęste, to możemy dodać troszkę mleka / wody, tylko trzeba uważać, żeby nie rozcieńczyć zbytnio ciasta.
Na patelni podgrzewamy olej i smażymy placuszki. Preferuje mniejsze placuszki niż takie na całą patelnię.
Ryżowe placuszki możemy podawać z twarogiem i dowolnymi owocami.
Komentarze
Marlena K5 lipca 2018
Hendifly24 lipca 2018