Najlepsze śniadania to te, na których podaje się naleśniki <3.

Bardzo proste ryżowe i do tego bezglutenowe naleśniki. Zamiennikiem jajek w tym przepisie jest mielony len.

Składniki:

  • 170 g mąki ryżowej,
  • 250 ml mleka (może być roślinne),
  • 250 ml wody mineralnej,
  • 2 łyżki lnu mielonego,
  • szczypta soli,
  • olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:

Mąkę łączymy z mlekiem, dodajemy sól i mielony len, całość miksujemy. Następnie dodajemy wodę i miksujemy. Ciasto odstawiamy na chwilkę, aż zgęstnieje. Jeśli ciasto stanie się zbyt gęste, to możemy dodać troszkę mleka / wody, tylko trzeba uważać, żeby nie rozcieńczyć zbytnio ciasta.

Na patelni podgrzewamy olej i smażymy placuszki. Preferuje mniejsze placuszki niż takie na całą patelnię.

Ryżowe placuszki możemy podawać z twarogiem i dowolnymi owocami.