Muszę podzielić się z Wami swoim odkryciem!

Przechodząc na dietę bezglutenową wiedziałam, że najbardziej będę tęsknić za bułeczkami maślanymi, chałkami czy drożdżówkami. Do tej pory nie znalazłam nic, co przypominałoby mi pszenne ciasto drożdżowe, aż do tego momentu!

Bezglutenowe drożdżówki z owocami z kruszonką, brzmi smacznie, prawda?

Drożdżówki są owsiono-ryżowe. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Natchniona. Poniżej zmodyfikowany przeze mnie przepis w dwóch wersjach – owocowej i serowej.

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki ryżowej,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g bezglutenowej mąki owsianej,
  • 8 g drożdży instant,
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki bio gumy ksantanowej,
  • 80 g cukru,
  • 40 g masła,
  • 1 jajko + białko do posmarowania bułeczek,
  • 250 ml mleka.

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g bezglutenowej mąki,
  • 15 g zimnego masła,
  • 2 łyżki cukru.

Nadzienie owocowe:

  • ok. 500 g mrożonych lub świeżych owoców (u mnie leśne).

Nadzienie serowe:

  • 250 g twarogu mielonego,
  • 2 żółtka,
  • 30 g masła,
  • 80 g cukru.

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w garnuszku. W drugim garnku podgrzewamy mleko.

W misce łączymy wszystkie składniki sypkie, tj. mąkę ryżową, ziemniaczaną i owsianą (mąki przesiewamy), cukier, proszek do pieczenia, drożdże i gumę ksantanową. Do składników sypkich wbijamy jajko i dodajemy połowę mleka, miksujemy. Następnie masło i drugą połowę mleka. Całość miksujemy, zakrywamy folią i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma być gęste.

Kwadratową blachę wykładamy papierem. Dłonie natłuszczamy olejem i formujemy bułeczki, które wykładamy w niewielkich odstępach na blachę. Bułeczki delikatnie spłaszczamy i układamy na nich po kilka owoców (świeżych lub rozmrożonych), jeśli zdecydujemy się na wersję z owocami. Resztę owoców delikatnie podgrzewamy w garnku na mus.

Masło, cukier i mąkę zagniatamy na okruchy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto smarujemy białkiem, obsypujemy kruszonką i pieczemy przez 15 – 20 minut.

Po upieczeniu, bułeczki delikatnie (za pomocą noża) oddzielamy od siebie. Przed podaniem polewamy musem owocowym. Dzięki temu ciasto nie będzie zbyt suche Palce lizać!

Jeśli zdecydujemy się na serową wersję bułeczek:

W misce miksujemy miękkie masło z cukrem, dodajemy żółtka i łączymy. Następnie stopniowo dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia się składników.

W bułeczkach robimy wgłębienie i wypełniamy masą serową. Ciasto smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy, zgodnie z powyższym.