Borówki amerykańskie u mnie w każdej postaci…Lubimy!

Jako dodatek do ryżowych naleśników, przepis możecie znaleźć tutaj.

Przetwory na zimę też już zrobione, tj. borówki w syropie własnym i konfitury.

Poniżej przepis na ciasto z borówkami, nie inaczej!

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • 3 jaja,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 200 – 300 g borówek amerykańskich.

Formę wyłożyć papierem. Do miski przesiać składniki sypkie, tj. mąki, sól i proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę dodając po łyżce cukru, aż piania stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka, jedno po drugim, miksować na jednolitą masę. Do masy dodawać stopniowo mąkę, cały czas mieszając powoli szpatułką. Jeśli będzie już ciężko się mieszać to dodawać mąkę naprzemiennie z olejem. Na sam koniec dodać jogurt, cały czas mieszając.

Ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożyć wierzch borówkami amerykańskimi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto piec przez godzinę lub do tzw. suchego patyczka.

Ciasto po ostygnięciu dodatkowo można posypać cukrem pudrem.