
Dyniowe, wilgotne i bezglutenowe ciasto. Jest to zdecydowanie najlepsze ciasto dyniowe jakie kiedykolwiek upiekłam i jakie jadłam!
Skorzystajcie koniecznie z przepisu, a nie pożałujecie!
Składniki na formę keksową:
- 3 jaja,
- 90 g drobnego cukru,
- 90 g brązowego cukru,
- 225 g puree z dyni,
- 80 ml oleju,
- 156 g bezglutenowej mieszkanki mąk,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki: gałki muszkatołowej, mielonego ziela angielskiego, imbiru oraz przyprawy do piernika,
- 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao oraz
- 1 czubata łyżeczka masła.
Wykonanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W misce ubijamy jajka z cukrem, dosłownie przez chwilkę. Dodajemy puree z dyni oraz olej – całość miksujemy. Następnie dodajemy składniki sypkie i ponownie miksujemy do połączenia składników. Ciasto robi się bardzo szybko.
Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki i pieczemy przez 50 – 60 minut. Po upieczeniu, wyciągamy i czekamy, aż ciasto ostygnie.
W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem i polewamy nasze dyniowe ciasto – polewa idealnie komponuje się z dyniowo-korzennym aromatem.


Komentarze
Hania Godin5 października 2019
Hendifly7 października 2019