Dyniowe, wilgotne i bezglutenowe ciasto. Jest to zdecydowanie najlepsze ciasto dyniowe jakie kiedykolwiek upiekłam i jakie jadłam!

Skorzystajcie koniecznie z przepisu, a nie pożałujecie!

Składniki na formę keksową:

  • 3 jaja,
  • 90 g drobnego cukru,
  • 90 g brązowego cukru,
  • 225 g puree z dyni,
  • 80 ml oleju,
  • 156 g bezglutenowej mieszkanki mąk,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki: gałki muszkatołowej, mielonego ziela angielskiego, imbiru oraz przyprawy do piernika,
  • 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao oraz
  • 1 czubata łyżeczka masła.

Wykonanie:

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W misce ubijamy jajka z cukrem, dosłownie przez chwilkę. Dodajemy puree z dyni oraz olej – całość miksujemy. Następnie dodajemy składniki sypkie i ponownie miksujemy do połączenia składników. Ciasto robi się bardzo szybko.

Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki i pieczemy przez 50 – 60 minut. Po upieczeniu, wyciągamy i czekamy, aż ciasto ostygnie.

W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem i polewamy nasze dyniowe ciasto – polewa idealnie komponuje się z dyniowo-korzennym aromatem.