
Będąc na diecie bezglutenowej wiem, jak ciężko o dobrą pizzę. Wciąż eksperymentuję z różnym spodem na pizzę, a to z ziemniaków, czy jajek. Jednak są one dalekie od tego smaku pizzy, który zapadł mi w pamięci.
Na mieście też nie jest łatwo o dobrą pizzę i do tego bezglutenową! Najlepszą jaką jadłam do tej pory była pizza z pizzerii Pizza Naturalna w Poznaniu. Niemniej jednak ta z dzisiejszego wpisu też jest pyszna :-).

Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 2 szklanki mąki ryżowej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 20 g suchych drożdży,
- 300 ml letniej wody,
- 70 ml oliwy z oliwek.
Składniki na sos:
- ketchup,
- oliwa z oliwek,
- czosnek granulowany,
- sól i pieprz.
Pozostałe składniki:
- cukinia średniej wielkości,
- cebula,
- pieczarki,
- salami,
- żółty ser.
Wykonanie:
W niewielkiej misce, w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. W drugiej misce łączymy wszystkie składniki, dodając również zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy do połączenia składników, będzie kruche. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 – 30 minut.
Kwadratową blachę wykładamy papierem i rozwałkowujemy na niej ciasto, ja zrobiłam to za pomocą palców. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 minut.
W międzyczasie łączymy wszystkie składniki na sos, proporcje zależą od tego ile chcemy sosu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy najlepiej na maśle. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Cukinie myjemy, kroimy na krążki i smażymy na patelni grillowej. Cukinię najlepiej podczas smażenia przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto smarujemy sosem, wykładamy cebulę z pieczarkami, układamy salami i cukinię. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut.
Ser trzemy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na pizzę i zapiekamy jeszcze przez chwilę w piekarniku, tj. do czasu, kiedy ser się rozpuści.
Smacznego!

Zostaw odpowiedź