Piątek u mnie to był dzień wypieków, co prawda sernik zostawiłam sobie na jutro, bo dziś już energii brak…
Trochę poszperałam w internecie i poeksperymentowałam tak, żeby zrobić Bezglutenową Babkę Mango. Oczywiście przepis też się sprawdzi w wersji z glutenem, babka będzie znacznie pulchniejsza. Przepis znalazłam na blogu Wypieki Beaty.
Składniki na formę keksową:
- 420 g pulpy z mango (puszka),
- 170 g masła,
- 140 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 375 g mieszkanki mąki bezglutenowej do wypieków,
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być pokojowej temperatury. Nie należy zastępować pulpy z mango świeżym mango. Próbowałam, ciasto nie wyszło! Najlepiej wybierać taką pulpę z mango, która w składzie nie ma żadnych dodatków, np. nie jest dosładzana.
Masło z cukrem ubijamy na krem. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim. Ważne, żeby jajka były ciepłe, ciasto się wtedy nie zważy. Zdradzę swoje sekrety na ważące się ciasto – miksowanie masy przez minutę na wysokich obrotach miksera albo miksowanie w misce ułożonej w garnku wypełnionym gotującą się wodą.
Naszą masę łączymy z mango, miksując. Jako ostatnią dodajemy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie należy miksować zbyt długo, żeby ciasto nie nabrało ciężkości.
Keksówkę wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Smak jest naprawdę super!
Ciasto możemy polać lukrem albo zrobić polewę z białej czekolady – wykończenie według własnego uznania.
Zostaw odpowiedź