Piątek u mnie to był dzień wypieków, co prawda sernik zostawiłam sobie na jutro, bo dziś już energii brak…

Trochę poszperałam w internecie i poeksperymentowałam tak, żeby zrobić Bezglutenową Babkę Mango. Oczywiście przepis też się sprawdzi w wersji z glutenem, babka będzie znacznie pulchniejsza. Przepis znalazłam na blogu Wypieki Beaty.

Składniki na formę keksową:

  • 420 g pulpy z mango (puszka),
  • 170 g masła,
  • 140 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 375 g mieszkanki mąki bezglutenowej do wypieków,
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być pokojowej temperatury. Nie należy zastępować pulpy z mango świeżym mango. Próbowałam, ciasto nie wyszło! Najlepiej wybierać taką pulpę z mango, która w składzie nie ma żadnych dodatków, np. nie jest dosładzana.

Masło z cukrem ubijamy na krem. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim. Ważne, żeby jajka były ciepłe, ciasto się wtedy nie zważy. Zdradzę swoje sekrety na ważące się ciasto – miksowanie masy przez minutę na wysokich obrotach miksera albo miksowanie w misce ułożonej w garnku wypełnionym gotującą się wodą.

Naszą masę łączymy z mango, miksując. Jako ostatnią dodajemy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie należy miksować zbyt długo, żeby ciasto nie nabrało ciężkości.

Keksówkę wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Smak jest naprawdę super!

Ciasto możemy polać lukrem albo zrobić polewę z białej czekolady – wykończenie według własnego uznania.