No to rozpoczynamy świąteczny spam! Ostatnio było tu trochę cicho, ale przyznam się, że pracowałam nad świątecznymi wpisami, które teraz mogę publikować jeden za drugim. Jak co roku rozpoczynam cykl Święta z Hendifly, a w nim bezglutenowe, świąteczne potrawy, dekoracje choinki i stołu, pomysły na prezenty i stylizacje! Wszystko to będzie pojawić się sukcesywnie na blogu w najbliższym czasie.

No to rozpoczynamy cykl!

Na pierwszy ogień idą Pierniczkowe Cupcakes, które mogą być alternatywą zarówno dla pierniczków, jak i dla ciasta piernikowego.

 

Pierniczkowe Cupcakes

Poniżej podaję składniki na 12 sztuk.

Składniki na ciasto:

  • 140 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 170 g brązowego cukru,
  • 60 g syropu z tapioki,
  • 60 g miodu,
  • 2 jajka i 2 żółtka,
  • 300 g mąki bezglutenowej (np. mieszanka Schar),
  • 240 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczka bezglutenowej przyprawy do piernika (np. Magros),
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (np. Biovegan),
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej.

Składniki na krem:

  • 100 ml śmietany 30%,
  • 125 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • posypka do ozdoby.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopniu. Blaszkę na babeczki wypełniamy papilotkami.

W misce ubijamy za pomocą miksera masło i cukier na krem. Wciąż ubijając dodajemy syrop z tapioki, miód, następnie jajka i żółtka. W drugiej misce łączymy mąkę, przyprawę do piernika, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sól. Do naszego kremu maślanego dodajemy połowę mąki i miksujemy, następnie dodajemy połowę ciepłego mleka, miksujemy i czynność powtarzamy.

Ciastem wypełniamy blaszkę z papilotkami i pieczemy babeczki przez ok 25 minut lub do suchego patyczka.

Ciasto należy przygotowywać powoli i z sercem, żeby się nic nam nie zważyło. Jeśli zauważymy, że dzieje się coś niepokojącego z ciastem (waży się) mikser na najwyższe obroty – moja rada.

Babeczki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy krem – w misce miksujemy śmietanę z serkiem i cukrem pudrem. Szpryce napełniamy kremem i pokrywamy babeczki, dodatkowo możemy je ozdobić świąteczną posypką.

Pierniczkowe Cupcakes są bardzo smaczne!