Soki, soczki…

Odkąd w moim mieszkaniu pojawiła się wyciskarka do owoców odmieniło mi się życie! Stałam się wielką fanką soków przygotowanych w domowych warunkach.

Zanim przejdziemy do domowych soków przyjrzyjmy się produktów, które są dostępne na sklepowych półkach.

Żółtka lampka ostrzegawcza powinna się nam zapalić kiedy zobaczymy soki albo smoothies bez dodatku cukru, które producent określa mianem naturalnych. Gdzie jest haczyk? Wystarczy spojrzeć na etykietę i zawartość cukru (węglowodanów) w soku. Jeśli ilość cukru w pół litrze soku wynosi 50 g, oznacza to, że sok był dodatkowo dosładzany. W pół litrze soku przygotowanego w domu zawartość cukru wynosi ok. 2 g.

Pomarańczowa lampka ostrzegawcza pojawia się na widok butelkowanych i mrożonych soków przygotowanych częściowo lub w całości z koncentratów. Soki są przygotowywane na skutek podgrzewania, tak żeby woda odparowała. Po procesie podgrzewania ponownie są łączone z miąższem i rozcieńczane wodą, chłodzone i sprzedawane. Tego rodzaju soki nie zawsze są dosładzane, ponieważ poprzez podgrzewanie są już pasteryzowane. Przy czym, tego rodzaju soki są pozbawiane dobroczynnych składników, które znajdują się w świeżych sokach.

Czerwona lampka ostrzegawcza zarezerwowana jest dla nektarów i napojów owocowych. Tego rodzaju napoje zawierają składniki pozyskane z owoców, przy czym są tak skoncentrowane i zawierają tak dużo dodatków, że nie należy ich spożywać. Na ogół w tych napojach jest tyle samo cukru co w napojach gazowanych.

Hasło z pierwszego zdjęcia ewidentnie pasuje do zdjęcia powyżej. Filozofia picia soków nie polega na tym, że soki mają nam służyć jako płyny, ale w dużej mierze jako jedzenie w postaci płynnej. Kaloryczność soków wynosi: 60 kcal dla zielonego soku w 250 ml, 120 kcal w 375 ml słodkawego i bogatego w witaminy soku, aż po 400 kcal w sycących i pożywnych, wzbogaconych o tłuszcze smoothies.

Każdy chce zatrzymać zdrowie jak najdłużej. Jednym ze sposobów dbania o zdrowie jest dostarczanie swojemu organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, minerałów i witamin.

Szczególną ostrożność w diecie sokowej powinny zachować:

  • kobiety w ciąży lub karmiące piersią,
  • wszystkie osoby z osłabionym układem odpornościowym – starsze, bardzo młode oraz w trakcie leczenia chemioterapią,
  • osoby chorujące na cukrzycę i hipoglikemię, a także te u których wykryto Candida oraz
  • osoby zażywające jakiekolwiek leki.

Najzdrowsze soki to soki wyciskane na zimno. Aby wycisnąć sok na zimno trzeba skorzystać ze skomplikowanej metody przy użyciu prasy hydraulicznej. Cały proces jest bardzo pracochłonny.

W warunkach domowych możemy przygotować sok przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej. Najlepszą wyciskarką jest wyciskarka o nazwie Norwalk Juicer, jest to specjalistyczny sprzęt, który jest bardzo drogi. Sama używam wyciskarki firmy Optima, która dostępna jest na rynku w przystępnej cenie.  Z kolei smoothies przygotujemy przy użyciu blendera lub urządzenia wielofunkcyjnego.

Zalety picia soków wyciskanych na zimno:

+ soki nie zawierają miąższu przez co organizm otrzymuje dużo składników odżywczych,

+ odciążają układ trawienny,

+ zawierają enzymy, witaminy i minerały,

+ poprawiają wygląd skóry i włosów,

+ oczyszczają ciało,

+ pomagają zrzucić zbędne kilogramy,

+ dodają energii.

Z kolei głównym minusem jest to, że soki nie zawierają błonnika przez co nasz organizm domaga się kolejnych pokarmów. Co więcej spożycie zbyt dużej ilości soków powoduje gwałtowny skok poziomu insuliny. Jeżeli nasz organizm narażamy na takie skoki może to powodować proces tycia. Dlatego soki należy pić z głową, o czym poniżej.

Mądre picie soków polega na tym, że zwracamy uwagę na zawartość cukru w przygotowanych napojach. Nie ma znaczenia, że cukier pochodzi z naturalnych źródeł. W tym wypadku najlepszym rozwiązaniem jest unikanie soków z samych słodkich owoców (np. ananas i mango) i warzyw (np. burak) oraz dodawanie do nich zieleniny. Zielenina (np. jarmuż czy szpinak) ma właściwości przeciwzapalne i alkalizujące oraz jest bogata w chlorofil. Soki przygotowane z zielonych warzyw i owoców spożywane przez osoby stosujące dietę niskoglikemiczną  mogą przyczynić się do zrzucenia zbędnych kilogramów.

Dla zachowania zdrowia każdego dnia należy spożywać 9 porcji owoców i warzyw, co odpowiada dwóm szklankom owoców oraz dwóm i pół szklankom warzyw.

Przykładowo 1 szklanka soku z marchewki dostarcza tyle samo składników odżywczych co cztery lub pięć szklanek tych warzyw podanych w całości.

We wdrożeniu soków do swojej diety pomogła mi książka Erica Helms’a i Amely Greeven’a Zsokowani. Powyższe informacja pochodzą m.in. ze wskazanej powyżej książki.

Dodatkowo poniżej dwa przepisy na soki z zieleniną, od których jestem uzależniona!

Sok ze szpinakiem:

  • 200 g liści szpinaku,
  • 1 banan,
  • 4 jabłka,
  • pół cytryny).

Sok z jarmużem:

  • 100 g jarmużu,
  • 1 banan,
  • 2 jabłka,
  • 1 pomarańcza,
  • plasterek imbiru (opcjonalnie).