Przed nami długie, jesienne wieczory, które sprzyjają relaksowi w domu. Kocyk, herbatka i te sprawy ;-).

Jesienią chętniej wybieramy seriale czy też sięgamy po książkę niż wychodzimy z domu. Żeby osłodzić Wam te ponure wieczory, podrzucam przepis na Solony, Karmelowy Popcorn.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju,
  • 140 g kukurydzy do robienia popcornu (u mnie Bio Planet),
  • 65 g masła,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 50 g syropu złocistego lub miodu,
  • 10 g soli morskiej.

Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy kukurydzę na popcorn. Po paru sekundach będziemy mieć gotowy popcorn. W drugim garnku mieszkamy ze sobą wszystkie składniki, tj. masło, cukry, złocisty syrop i sól – wszystko podgrzewamy cały czas mieszając do połączenia się składników. Następnie ściągamy z ognia, przelewamy do miski i mieszamy przez kolejne 5 – 7 minut lub do momentu, kiedy nasz sos stanie się złotobrązowy.

Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Przygotowujemy kwadratową blachę, tj. wykładamy ją papierem. Na blaszce układamy popcorn, który polewamy naszym karmelowym sosem. Pieczemy przez godzinę,  w połowie czasu, mieszamy.

Po godzinie popcorn jest gotowy do podania, także wystarczy wybrać film i się relaksować.