Niechętnie mówi się o jesieni, jeśli wciąż mamy lato. Przed nami ostatnie dni lata, ale za oknem już niestety czuć jesień. Za to w mojej kuchni wciąż rządzi lato.

Kuchnia pięciu przemian jest elementem medycyny chińskiej i zakłada, że w każdej z pięciu grup smakowych (kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony) znajdują się produkty zrównoważone, rozgrzewające i wychładzające.  W celu zachowania harmonii należy spożywać posiłki w pięciu smakach.

Odżywianie zgodnie z teorią pięciu smaków jest dostosowane do pór roku. Styl życia zgodny z porami roku pozwala zachować siły i zapobiegać chorobom.

W swoim zbiorze książek mam książkę Anny Czelej “Lato w Kuchni Pięciu Przemian“. Podstawą są przede wszystkim posiłki na ciepło i w tym wpisie chciałam się z Wami podzielić przepisem na Zupę z cukinią i ryżem, przygotowaną zgodnie z zasadami pięciu smaków.

Składniki:

  • przemiana ognia – smak gorzki: 1 i 1/2 litra wody, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki świeżego tymianku;
  • przemiana ziemi – smak słodki: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej mielonej papryki, 1 mała cukinia, 1 czerwona papryka, 2 łyżki oliwy;
  • przemiana metalu – smak ostry: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, kilka listków bazylii, 1 łyżka świeżego oregano, szczypta mielonej ostrej papryki, 1/2 szklanki ryżu;
  • przemiana wody – smak słony: sól do smaku;
  • przemiana drzewa – smak kwaśny: 1/2 litra soku z pomidorów, 1 łyżka posiekanej pietruszki,

Wykonanie:

Cukinię kroimy w kostkę, przy czym najlepiej będzie pozbyć się pestek. Paprykę i cebulę też kroimy w kostkę i razem z cukinią podduszamy na oliwie.

Wodę zagotowujemy i następnie dodajemy liść laurowy, tymianek, mieloną paprykę (słodką) oraz podduszone warzywa. Następnie dodajemy wszystkie podane powyżej składki we wskazanej kolejności z wyjątkiem produktów z przemiany drzewa, tj. soku z pomidorów i natki pietruszki. Kiedy już warzywa i ryż będą miękkie dodajemy sok z pomidorów. Następnie gotujemy zupę przez kolejne 30 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Tak o to mamy smak lata na talerzu – pycha!