Praktyka czyni mistrza – zdecydowanie się z tym zgadzam! Pamiętacie mój pierwszy Tort Oreo? Ja pamiętam, nie był tak piękny wizualnie jak ten, który prezentuję Wam dzisiaj. Starałam się jak mogłam, bo w końcu to był tort na moje urodziny :-). Zadowolona jestem z efektów!

Tort Oreo

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 75 g ciemnego kakao,
  • 220 g (1 szklanka) cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki (120 g) maślanki,
  • 1/4 szklanki (54 g) oleju,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/4 szklanki (60 g) ciepłej wody oraz
  • 10 ciastek Oreo przełamanych na ćwiartki.

Ciasto waniliowe:

  • 255 g mąki pszennej,
  • 220 g (1 szklanka) cukru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki (120 g) mleka,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz
  • 10 ciastek Oreo przełamanych na ćwiartki.

Krem:

  • 225 g serka Philadelphia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 260 g cukru pudru,
  • 480 g (2 szklanki) śmietany kremówki 36%,

 Polewa czekoladowa:

  • 225 g ciemnej czekolady,
  • 120 g (2/3 szklanki) śmietany kremówki 30%,
  • 1 łyżka masła.

Ozdoby:

  • 8 ciastek Oreo (6 połówek, 1 cało, 4 pokruszone),
  • mała paczka M&M’sów,
  • baton Mars,
  • baton Kit Kat,
  • baton w formie loda.

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

Do miski przesiewamy wszystkie składniki sypkie tj. mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. W kolejnej misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo składniki sypkie. Po dodaniu wszystkich składników sypkich wlewamy powoli maślankę i miksujemy. Następnie dodajemy w ten sam sposób olej i ekstrakt waniliowy. Na samym końcu dodajemy ciepłą wodę, powoli i delikatnie miksujemy. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, dodajemy pokruszone Oreo i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na formę 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Ciasto waniliowe:
Do miski przesiewamy składniki sypkie tj. mąkę, sodę i sól. W drugiej misce ubijamy masło z cukrem i następnie stopniowo dodajemy jajka. Ciągle miksując dodajemy składniki sypkie. Następnie powoli dodajemy mleko i ubijamy, teraz kolej na ekstrakt waniliowy. Na samym końcu dodajemy pokruszone ciastka Oreo i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na formę 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Krem:
W misce ubijamy śmietanę kremówkę. Następnie w drugiej misce ubijamy nasz serek z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do serka dodajemy stopniowo bitą śmietanę i ubijamy. Krem odstawiamy do lodówki, żeby się delikatnie schłodził. Ostrzegam, że jest bardzo, bardzo słodki.
Polewa:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku (nie gotujemy), dodajemy pokruszoną czekoladę i masło. Całość mieszamy ręczną trzepaczką i odstawiamy do ostygnięcia – najlepiej do lodówki na ok. 15 minut.
Na paterze układamy ciasto waniliowe, które pokrywamy częścią kremu, przykrywamy ciastem czekoladowym i całość pokrywamy kremem. Tort oblewamy polewą tak, żeby ściekała po bokach i układamy nasze ozdoby w dowolny sposób – u mnie tak, jak na zdjęciu poniżej.