Na wyjątkowe okazje, piecze się wyjątkowe ciasta!

Tort Oreo to zdecydowanie coś dla fanów ciastek Oreo, ale myślę że nie tylko dla nich.

Nie ukrywam, że tort jest pracochłonny, piekłam go dopiero drugi raz w życiu. Jednak, warto jest go zrobić, bo zadowolona mina gości – bezcenna.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 75 g ciemnego kakao,
  • 220 g (1 szklanka) cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki (120 g) maślanki,
  • 1/4 szklanki (54 g) oleju,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/4 szklanki (60 g) ciepłej wody oraz
  • 10 ciastek Oreo przełamanych na ćwiartki.

Powyżej podane składniki są na jedno ciasto czekoladowe, a my musimy upiec dwa!

Ciasto waniliowe:

  • 255 g mąki pszennej,
  • 220 g (1 szklanka) cukru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki (120 g) mleka,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz
  • 10 ciastek Oreo przełamanych na ćwiartki.

Krem:

  • 225 g serka Philadelphia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 260 g cukru pudru,
  • 480 g (2 szklanki) śmietany kremówki 36%,

 Polewa czekoladowa:

  • 225 g ciemnej czekolady,
  • 120 g (2/3 szklanki) śmietany kremówki 30%,
  • 1 łyżka masła.

Ozdoby:

  • 10 ciastek Oreo (pokruszonych),
  • 4 ciastka Oreo (przepołowione).

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

Do miski przesiewamy wszystkie składniki sypkie tj. mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. W kolejnej misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo składniki sypkie. Po dodaniu wszystkich składników sypkich wlewamy powoli maślankę i miksujemy. Następnie dodajemy w ten sam sposób olej i ekstrakt waniliowy. Na samym końcu dodajemy ciepłą wodę, powoli i delikatnie miksujemy. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, dodajemy pokruszone Oreo i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na formę 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Ciasto waniliowe:
Do miski przesiewamy składniki sypkie tj. mąkę, sodę i sól. W drugiej misce ubijamy masło z cukrem i następnie stopniowo dodajemy jajka. Ciągle miksując dodajemy składniki sypkie. Następnie powoli dodajemy mleko i ubijamy, teraz kolej na ekstrakt waniliowy. Na samym końcu dodajemy pokruszone ciastka Oreo i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na formę 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Krem:
W misce ubijamy śmietanę kremówkę. Następnie w drugiej misce ubijamy nasz serek z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do serka dodajemy stopniowo bitą śmietanę i ubijamy. Krem odstawiamy do lodówki, żeby się delikatnie schłodził. Ostrzegam, że jest bardzo, bardzo słodki.
Polewa:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku (nie gotujemy), dodajemy pokruszoną czekoladę i masło. Całość mieszamy ręczną trzepaczką i odstawiamy do ostygnięcia – najlepiej do lodówki na ok. 15 minut.
***

Na paterze kładziemy ciasto czekoladowe, które smarujemy niedużą ilością kremu, następnie przykrywamy ciastem waniliowym, nakładamy krem i przykrywamy ciastem czekoladowym. Całość ciasta pokrywamy kremem. Zostawiamy tylko niewielką ilość kremu do ozdoby. Ciasto wkładamy do lodówki żeby się chwilkę schłodziło.Następnie dół ciasta ozdabiamy dookoła pokruszonymi ciastkami Oreo. Rękaw cukierniczy wypełniamy kremem i ozdabiamy wierzch ciasta, na którym układam połówki Oreo. Następnie górę ciasta smarujemy polewą tak, żeby delikatnie ściekała po brzegach.

Ciasto schładzamy w lodówce i podajemy gościom.