Tłusty Czwartek…jak tu nie zjeść pączka! Kto by pomyślał, że kiedyś pączki nadziewane były słoniną. Gdyby zostało tak do dziś, to chyba nie cieszyłyby się taką popularnością jak teraz.
Jaki powinien być idealny pączek? Czy powinien wyróżniać się smakiem nadzienia, wyglądem, czy też delikatnie mokrym ciastem? Próbowaliśmy odpowiedzieć na te pytania podczas testu pączków.
Każdy pączek oceniany był w pięciu kategoriach, tj.:
  • wygląd,
  • smak nadzienia,
  • smak ciasta,
  • smak ogólny,
  • stosunek nadzienia do ciasta oraz
  • stosunek jakości do ceny.
Ocenialiśmy pączki z pięciu poznańskich cukierni – Natura, Pawłowicz, Stara Pączkarnia, A.Blikle oraz Walenciak.

Pierwsze miejsce należy do pączka z cukierni:

Miejsce I
Ze Starej Pączkarni testowaliśmy dwa pączki – Rafaello oraz z nadzieniem ananasowym. Niestety zwycięzca może być tylko jeden i wygrał pączek Rafaello, zarówno w ocenie ogólnej, jak i pod względem smaku nadzienia i ciasta, smaku ogólnego, stosunku nadzienia do ciasta oraz stosunku jakości do ceny.
Łączna liczba punktów: 149
 
Cena: 2,50 PLN
Zwycięzca w kategorii: Smak nadzienia, Smak ciasta, Smak ogólny, Stosunek nadzienia do ciasta oraz Stosunek jakości do ceny
Dalej na podium jest pączek z cukierni:
Miejsce II
Łączna liczba punktów: 128
 
Cena: 2,50 PLN
Miejsce III
Łączna liczba punktów: 123
 
Cena: 1,80 PLN
Poza podium pączek z nadzieniem ananasowym ze Starej Pączkarni, który stracił najwięcej punktów na wyglądzie…
Miejsce IV
 
Łączna liczba punktów: 119
 
Cena: 2,50 PLN
Miejsce V
Łączna liczba punktów: 117
 
Cena: 3,50 PLN
 
Zwycięzca w kategorii: Wygląd
Miejsce VI
 
Łączna  liczba punktów: 62
Cena: 2,20 PLN
A więc tak…