Tym razem coś słodkiego, co można zrobić w tempie ekspresowym. Obecnie tymczasowo nie mam piekarnika, więc preferuję przepisy bez pieczenia.
Ryż preparowany kojarzy mi się bardzo z dzieciństwem, kiedyś jadło się takie szyszki z ryżu na słodko.
Puffed Rice Doughnut Cake

Składniki:

  • 40g niesolonego masła,
  • 150g pianek,
  • 120g ryżu preparowanego
  • polewa czekoladowa – gorzka czekolada i 50g niesolonego masła,
  • dowolna posypka.

Podane składniki są 20cm silikonową formę.

Wykonanie:
Do zrobienia tego „ciasta” będzie potrzebna nam foremka sylikonowa o średnicy 20 cm, którą od środki delikatnie natłuszczany masłem / olejem.
Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy pianki, ciągle mieszamy, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się pianek. Następnie dodajemy ryż preparowany i mieszamy do połączenia się składników.
Naszą mieszkankę przekładamy do formy sylikonowej – uwaga gorące! Ryż delikatnie przygniatamy do formy przez papier, żeby się nie oparzyć. Odstawiamy na ok. 2 godziny.
Następnie wyciągamy nasze „ciasto” z sylikonowej formy i robimy polewę czekoladową. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajmy masło. Polewą czekoladową polewamy „ciasto” i ozdabiamy kolorową posypką.