Witajcie! Na dobry początek tygodnia…proponuję francuskie babeczki, które przyrządzicie w kilka minut. Poniżej lista składników i sposób wykonania.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 15 – 20 dag pieczarek,
  • 15 dag boczku,
  • 3 – 4 jajka,
  • 1 – 2 cebule,
  • masło,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmaża na patelni na maśle. Możemy dodać odrobinę cukru, wtedy cebulka szybciej się zeszkli i będzie miękka. 

Pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość przyprawiamy i smażymy.

Boczek kroimy na niewielkie kawałki i również podsmażamy. Następnie jajka smażymy na patelni do czasu, aż się zetną. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty i wypełniamy formę do mufinek. Na samo dno babeczek nakładamy pieczarki wraz z cebulką, następnie boczek i na koniec jajko. 

Babeczki zamykamy i pieczemy przez 20 minut w 180 C. 

…i gotowe! Można podawać z keczupem, jeśli ktoś lubi.

Udanego poniedziałku!